Další novinky

České a slovenské přívlastky vína.

07.02.2010

Smyslem přívlastků je pomoci zákazníkovi vybrat a zaručit kvalitní víno. Podmínky označování vína a jeho přívlastku jsou striktně dány vinařským zákonem dané země. Požadavky jsou rázu „technicko-chemického,” jak je vidět v níže uvedené tabulce.

Zatřídění se v Česku a na Slovensku provádí zejména na základě minimálního obsahu cukru ve vyzrálých hroznech, měřeného v °NM*) tj. stupních normalizovaného moštoměru. Dále musí víno splňovat další legislativní požadavky, např. maximální výnos měřený v tunách na hektar. Požadavky na přívlastky se v jednotlivých zemích nepatrně liší, např. Slovensko má kromě obsahu cukru, stanoven minimální objem alkoholu vína v procentech, což u českých vín není.

Tabulka s porovnáním požadavků české a slovenské legislativy na přívlastková vína.
Česko Slovensko
popis cukernatost
°NM

max.

výnos

v t/ha

popis cukernatost
°NM
max.
výnos
v t/ha
min
alk.
v % obj.
jakostní víno 15 14 akostné víno 16 18 9,5
jakostní víno s přívlastkem: akostné víno s prívlastkom:
kabinetní víno 19 14 kabinetné 19 13 9,5
pozdní sběr 21 neskorý zber 21
výběr z hroznů 24 výber z hrozna 23
výběr z bobulí 27 bobuľový výber 26 8
výběr z cibéb 32 hrozienkový výber 28
cibébový výber, botrytický výber 28
ledové víno 27 ľadové víno 27 6
slámové víno 27 slamové víno 27

porovnání vychází z českého zákona 321/2004 sb. ( §18 a §19 ) a slovenského zákona 313/2009 ( §19 a §20 ).

Za zmínku jistě stojí také, že český i slovenský vinařský zákon zakazuje doslazovat víno s přívlastky, nebo zvyšovat cukernatost jeho moštu.

Přívlastek není roven kvalitě, ale informuje o možné kvalitě. Zejména někteří malí vinaři mohou vyrábět velice kvalitní vína bez přívlastku, ale hodnotou srovnatelnou s víny vysokých přívlastků.

Kvalita vína je také ovlivněna dalšími faktory, od použitých výrobních technologií, zkušeností a poctivosti daného vinaře. Nesmíme také zapomenout, že víno pracuje a jeho vlastnosti se v čase mění a jak je důležité správné skladování (viz. článek o skladování vína ).

*) °NM - 1 stupeň normalizovaného moštoměru odpovídá 1 kilogramu zkvasitelných cukrů na 1 hektolitr hroznového moštu

Tento web používá soubory cookies. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zde.

Vinof.cz