Další novinky

Výroba vína

03.02.2012

Víno je prastarý nápoj, který se vyrábí z hroznů révy vinné. Víno vyrobené z jiného ovoce by mělo být označováno jako ovocné víno. Kvalitu vína ovlivňuje hlavně kvalita hroznů. Kvalita hroznů je závislá od půdních a klimatických podmínek a péči vinaře. Hrozny se zbaví stopek a třapin a poté se šetrně rozemelou tak, aby nebyly poškozeny pecičky, které by uvolnily hořké látky. Této hmotě pak říkáme rmut.

Červené víno se vyrábí výhradně z odrůd s modrými hrozny. Rmut se fermentuje, tj. nechá se několik dní před lisováním stát a nakvášet. Dojde k vylouhování barviva ze slupek, které dodá rmutu typickou barvu. Díky kontaktu se slupkami se uvolní nejen barvivo, ale další žádoucí látky, např. třísloviny. Uvádí se, že se uvolňuje i více látky zvané resveratrol, která má antioxidační a antibakteriální účinky a tak prospívá lidskému organismu.

Bílé víno se vyrábí z hroznů bílých a modrých. Na rozdíl od červeného vína se rmut ihned lisuje. Vzniklý mošt je pak světlý. Bílé víno vyrobené z moštu modrých odrůd získaného bez nakvášení rmutu se nazývá Klaret.

Růžové víno se vyrábí z modrých hroznů. Vyrábí se stejně jako víno červené, pouze je zkrácena doba, po kterou jsou slupky vyluhovány do moštu.

Kvašením cukrů v moštu vzniká alkohol, oxid uhličitý a uvolňuje se teplo, vzniká tak víno. Moderní výroba vína přistupuje k tzv. řízenému kvašení, kdy vinař ochlazuje kvasící mošt, aby byli zachováno co nejvíce aromatických látek. Kvašení probíhá několik týdnů až měsíců. U vín s přívlastkem se nesmí cukr do vína přidávat.

Potvrďte, že jste dospělý.

Vítejte na eshopu Vinof.cz.

Naším sortimentem je z převážné většiny víno, tedy alkoholický nápoj.
Proto je třeba před vstupem do eshopu potvrdit, že jste starší 18ti let.

Kliknutím na tlačítko potvrzujete, že jste starší 18ti let.

Vinof.cz