Další novinky

Malokarpatská vinná cesta 2014

21.03.2015

Ve dnech 14.-15. listopadu 2014 jsme se,tak jako v předcházejících deseti letech, zúčastnili 15. ročníku akce „Deň otvorených pivníc 2014“ v malokarpatské vinné oblasti na Slovensku. Tato akce se poprvé konala v roce 2000, kdy se 17 vinařů z malokarpatské oblasti dohodlo na společné propagaci svých vín. Na patnáctém ročníku, vystavovalo svá vína již 202 vinařů.

Za dobu konání této akce se mnohé změnilo, původně se vystavovalo v pronajatých prostorách, vinaři vína vyráběli, ale ve velké většině se nezabývali komerčním prodejem, vína nelahvovali a pokud je prodávali, tak jako sudová. V současné době naopak většina zúčastněných vinařů prodává na podobných akcích svá vína nalahvovaná s vlastními, mnohdy graficky velmi zdařilými etiketami. Je běžné, že vinaři mají nejen moderní technologie na výrobu a zpracování, ale také svá vína celoročně prodávají, většinou ve vlastních sklepích, kde vína nejen vyrábějí a skladují, ale kde rovněž nabízejí možnost ochutnání, případně posezení s degustací v prostorách za tímto účelem upravených.

Akcí se z počátku účastnili především degustátoři a nákupčí vín, jak se ale akce dostávala do širšího povědomí veřejnosti, zvyšoval se i počet účastníků. Loni bylo vydáno 7 tisíc vstupenek, což je nejvyšší počet za celou dobu konání.

Neodmyslitelnou součástí „otvorených pivníc“ jsou různé doprovodné akce, především gastronomické, svatomartinské husy (slavné jsou ty ze Slovenského Grobu), vinařské guláše a jiné místní speciality, ve třech sklepech je dokonce vařili slovenští vyhlášení šéfkuchaři. Součástí každé ochutnávky ve sklepech byly různé pomazánky s pečivem, pagáče, osúchy nebo cukrářské výrobky, např. šamrole. Mnohé sklepy uchovávají i původní technologii a je velmi zajímavé shlédnout staré lisy ( často v neobvykle velkém provedení ), obří sudy apod. V Pezinku, v podzemních prostorách zámku, je umístěn Národný salón vín Slovenské republiky, jsou zde umístěna nejlepší ročníková vína. V rozsáhlých sklepích je mnoho starých tisícilitrových sudů, prohlídka sklepení je velmi zajímavá a působivá. Souběžně se v několika sklepech vystavovala díla Salónu výtvarníků a u velkých prodejců hrála trampská i popová hudba.

Každý účastník obdržel skleničku s emblémem Malokarpatské vínné cesty 2014 v plátěném sáčku s poutkem, který se nosí na krku, dále Vínny pas s přehledem a stručnou charakteristikou jednotlivých vinařů , mapu regionu, sommelierskou krabičku první pomoci ( dvojvývrtku, nálevku a návod, jak víno ochutnávat ) a další propagační materiály.

Vystavovatelů bylo, jak jsem již zmínil, celkem 202. Nejvíce ochutnávek probíhalo v oblasti od Bratislavy (Rači), přes Svätý Jur, Pezinok,Vinosady, Modru, Dolany, Šenkvice, Velký Biel a Velký Grob až po Trnavu. Je logické, že bez dopravního prostředku ( nenašli jsme doposud řidiče, který by byl ochoten s námi jezdit a neochutnal by ), není možné vše obejít. Letos jsme, kromě tradičního Pezinku a Modry, zavítali i do nových končin, navštívili jsme vinaře ve Velkém Bielu a přes Senec a Viničné jsme se vrátili do Pezinku, kde jsme byli ubytováni.

Překvapením, i když ne tak velkým, bylo zjištění, že vinařů přibývá, a hlavně, že vinařství se na rozdíl od předešlých let v této oblasti začínají věnovat i mladší věkové ročníky, i když ho často provozují jen jako vedlejší činnost. Ubezpečili jsme se o trendu posledních let – v rodinných vinařstvích se dělají velice kvalitní vína za příznivé ceny, každé má vlastní charakter a chuť a je těžké si mezi nimi vybrat. Velká komerční vinařství také umějí vyprodukovat kvalitní vína, ale ta jsou často za mnohem vyšší cenu.

Potvrďte, že jste dospělý.

Vítejte na eshopu Vinof.cz.

Naším sortimentem je z převážné většiny víno, tedy alkoholický nápoj.
Proto je třeba před vstupem do eshopu potvrdit, že jste starší 18ti let.

Kliknutím na tlačítko potvrzujete, že jste starší 18ti let.

Vinof.cz