Další novinky

Jak skladovat víno?

01.02.2019

Mluvíme-li o archivaci vína, máme většinou na mysli uskladnění a zrání vína v láhvi po dobu několika let. K tomuto účelu se hodí pouze zdravá, kvalitní vína ve skleněné lahvi s kvalitní korkovou zátkou. Některá, třeba i jinak výborná vína, jsou pro skladování nevhodná, jsou to například lehká svěží bílá vína s vysokým, nebo naopak velmi nízkým obsahem kyselin. Předpoklady pro zrání v lahvi mají harmonická vína s vyrovnaným poměrem cukrů a kyselin, s vyšším obsahem alkoholu a dostatkem tříslovin. Výběr konkrétního vína závisí zejména na odrůdě, vinařství, ročníku a technologii výroby.

Doporučujeme, nejen ochutnat víno před jeho výběrem, ale uchovávat více lahví a průběžně je otvírat, abychom se přesvědčili, zda víno získává, nebo má svůj vrchol již za sebou. Archivaci provádíme při stabilní teplotě v rozmezí 5 až 16°C. Ideální je teplota 10 až 13°C. Důležitá je také stálá vlhkost vzduchu, ideálně mezi 60 až 80 %. Víno skladujeme naležato, aby byl korek stále vlhký a nedocházelo k jeho vysychání a zátky zůstaly vzduchotěsné. Víno archivujeme v temnu a láhve zbytečně nevystavujeme vibracím.

Neskladujeme jej spolu se surovinami, které by mohli svými pachy negativně ovlivnit kvalitu vína, např. uhlí nebo brambory. Vhodným místem pro skladování je klasický sklep.

Tento web používá soubory cookies. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zde.

Vinof.cz