Další novinky

Slovník vinaře

16.02.2019

Čistota vína:

  • jiskrné - nejvyšší stupeň čistoty
  • čiré - průzračné, neopalizuje, ale ještě nejiskří
  • opalizující - průhledné, při pohledu proti světlu se paprsky lámou o velmi jemné kalící částečky
  • zakalené - se zákalem způsobeným různými látkami
  • zlomené - vyškolené víno, které se znovu zakalilo
  • s krystaly vinného kamene - nepovažují se za zákal vína, nenarušují jakost vína
  • se závojem - narušuje jakost vína

Barva vína:

  • slabá - vystihuje malou barevnost
  • nízká - totéž co slabá, termín se používá pro červená vína
  • vysoká - hnědavý tón barvy bílého vína (vzniká oxidací)
  • odpovídající - přiměřená odrůdě a ročníku

Vůně vína:

  • vinná vůně zdravého vína - bez odrůdových zvláštností
  • těžká - nasládle kořenitá vůně pozdních sběrů a vín dezertních
  • jemná - vůně jemně zapadající do harmonie ostatních složek
  • výrazná - vůně výrazně převažující složky
  • lahvová - druhotná vůně vznikající ležením vína v láhvi
  • zralá - směs vůně odrůdové a lahvové v období kulminující zralosti
  • vůně po stařině - vůně připomínající vypečenou chlebovou kůrku, tvoří se při zrání vín
  • odrůdová - vůně typická pro určitou odrůdu
  • muškátová - u odrůd s muškátovou vůní bobulí
  • kopřivová - vůně kopřiv, typická pro Sauvignon
  • lipová - vůně lipového květu, typická pro Ryzlink rýnský z lehčích půd
  • botrytidová - po napadení hroznů plísní šedou
  • vanilková - pro mladá, ale zralá vína Rulandského modrého
  • broskvová - vůně připomínající vůni broskve, u odrůdy Müller, Thurgau, ale i Sauvignon
  • cizí - vůně neodpovídá charakteru odrůdy
  • vadná - vzniká nemocí nebo vadou vína
  • vůně po korku - palčivá vůně i chuť vzniká vyluhováním tříslovin z korkové zátky
  • vůně po sudu - vzniká nedostatečným ošetřením dřevěných sudů
  • pelargoniová - vada vína, vůně připomíná pelargonie
  • ovocná vůně - připomíná ovoce: jablka, maliny, černý rybíz, ostružiny, broskev, citron, hrozinky
  • květinová - voní po růžích, fialkách nebo po lučním kvítí
  • rostlinná - ve vůni připomíná seno, trávu, čaj, tabák
  • látková - ve vůni připomíná chléb, praženou kávu, pražené mandle
  • kořenitá - voní po skořici, hřebíčku, směsi koření
  • zatuchlá
  • plísňová
  • oxidativní
  • zvětralá

Chuť vína podle plnosti:

  • prázdné - bez chuti
  • krátké - krátký chuťový vjem
  • lehké - nižší obsah alkoholu i extraktu, harmonické, pitelné a příjemné pro stolování
  • řídké - chybí extraktivnost, vůně i kyseliny bývají zastoupeny plně, vzniká při nadměrné sklizni hroznů
  • plné - všechny podstatné složky jsou bohatě obsaženy
  • dlouhé - nemusí být vždy plné, ale některá ze složek působí dlouhotrvající vjem chuti
  • extraktivní - většinou plné s výrazně působícím vjemem extraktivních látek vín, přitom odrůdově charakteristické
  • tělnaté - objem plnosti a harmonie, většinou poněkud s vyšším obsahem alkoholu a nižším obsahem aromatických látek
  • těžké - vyniká hlavně alkohol, extrakt, případný zbytek cukru
  • kypré - vysoký obsah extraktivních látek, glycerolu a alkoholu, je
  • hladké - při ochutnání vyvolává příjemný pocit chuti plného vína
  • robustní - již starší, hlavně červené víno s vysokým obsahem extraktu i alkoholu, harmonické v chuti bohaté vyzrálé, plné, harmonické

Chuť vína podle obsahu alkoholu:

  • alkoholické - přes 12 obj. % alkoholu
  • nízkoalkoholické - je potřeba jej stabilizovat proti zákalům
  • ohnivé - pálivé víno (větší poměr alkoholu k ostatním složkám), ale i opojné víno, které je jakostní s vyšším obsahem extraktu
  • lihovité

Chuť vína podle obsahu kyselin:

  • tvrdé - kyseliny vynikají nad ostatní složky vína
  • ostré - mladé víno, které je na jazyku štiplavé
  • hladké - kyselina odpovídá ostatním složkám
  • měkké - nízký obsah kyselin, který se začíná pociťovat nepříjemně
  • fádní - velmi nízký obsah kyselin, víno je neharmonické a nepobízí k pití
  • škrablavé - palčivý pocit v krku způsobený vyšším obsahem těkavých kyselin
  • ocelové - tvrdé víno s vysokým obsahem kyseliny vinné

Pro charakteristiku harmonie mezi složkami přidáváme další označení:

  • rozbité - jednotlivé složky vína jsou narušeny
  • drsné - vyskytuje se u mladého vína, u červeného vína značí vyšší obsah tříslovin
  • živé - mladé víno s dostatkem extraktu i kyselin
  • tupé - čerstvě zasířená vína se zastíněnými složkami
  • distingované - jemné, dokonale vyškolené víno v nejvyšším stadiu svého vývoje
  • ploché - obsahuje málo složek, které by harmonii oživovaly
  • jemné - příjemné, méně výrazné
  • svěží - harmonické s příjemnými kyselinami
  • řízné - harmonie plné chuti s výraznějšími kyselinami
  • jadrné - extraktivní
  • pitelné - pobízející k pití
  • vyrovnané - má složky v dobrém poměru, pěkné lehčí, harmonické, dokonalé plné, harmonické, extraktivní
  • elegantní - vyzrálé, harmonické
  • vyzrálé - na vrcholu své jakosti, dobře vyvinuté zralé víno
  • hladké - plné, harmonické
  • hebké - červené víno s nižší intenzitou barvy, menším množstvím kyselin a tříslovin a lahvovou zralostí
  • sametové - plné, vyzrálé červené víno s vyšší intenzitou barvy
  • šťavnaté - harmonické, s příjemnou kyselinkou i plností
  • harmonické - všechny složky vína jsou v souladu
  • urozené - víno z nejlepších poloh, noblesní jakostní, plné a harmonické víno s výrazným

Potvrďte, že jste dospělý.

Vítejte na eshopu Vinof.cz.

Naším sortimentem je z převážné většiny víno, tedy alkoholický nápoj.
Proto je třeba před vstupem do eshopu potvrdit, že jste starší 18ti let.

Kliknutím na tlačítko potvrzujete, že jste starší 18ti let.

Vinof.cz