Jaký je rozdíl mezi suchým, polosuchým, polosladkým a sladkým vínem? Nikoho asi nepřekvapí, že rozdělení vychází z obsahu zbytkového cukru ve víně.
Rozmezí obsahu cukru jsou uvedená v následující tabulce, v různých zemích se samozřejmě používají se různé výrazy. Například pro suché víno se můžeme setkat s výrazy jako „dry, seco, trocken, kuiv, ξηρóς, száraz” atd., u šumivých vín je tomu obdobně, např. „brut, herb, briutas, tvrdé, zelo” atd.
označen | max. cukr v g/l | poznámka |
---|---|---|
suché | 4 | 9 gramů na litr, jestliže celkový obsah kyselin vyjádřený v gramech kyseliny vinné na jeden litr není o více než 2 gramy nižší, než obsah zbytkového cukru. |
polosuché | 12 | 18 gramů na litr, jestliže celkový obsah kyselin vyjádřený v gramech kyseliny vinné na jeden litr není o více než 10 gramů nižší, než obsah zbytkového cukru. |
polosladké | 45 | |
sladké | více než 45 |
označení | cukr v g/l | |
---|---|---|
brut nature*) | přírodně tvrdé*) | 0 - 3*) |
extra brut | zvláště tvrdé | 0 - 6 |
brut | tvrdé | méně než 12 |
extra dry | zvláště suché | 12 až 17 |
sec | suché | 17 až 32 |
demi-sec | polosuché, polosladké | 32 až 50 |
doux | sladké | více než 50 |
*) lze použít pouze pro výrobky, kterým nebyl po druhotném kvašení dodán žádný cukr.
Zdrojem pro tento článek je NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 607/2009 ze dne 14. července 2009.
Článek ze dne 9.2.2012
Vítejte na eshopu Vinof.cz.
Naším sortimentem je z převážné většiny víno, tedy alkoholický nápoj.
Proto je třeba před vstupem do eshopu potvrdit, že jste starší 18ti let.
Kliknutím na tlačítko potvrzujete, že jste starší 18ti let.