Smyslem přívlastků je pomoci zákazníkovi vybrat a zaručit kvalitní víno. Podmínky označování vína a jeho přívlastku jsou striktně dány vinařským zákonem dané země. Požadavky jsou rázu „technicko-chemického,” jak je vidět v níže uvedené tabulce.
Zatřídění se v Česku a na Slovensku provádí zejména na základě minimálního obsahu cukru ve vyzrálých hroznech, měřeného v °NM*) tj. stupních normalizovaného moštoměru. Dále musí víno splňovat další legislativní požadavky, např. maximální výnos měřený v tunách na hektar. Požadavky na přívlastky se v jednotlivých zemích nepatrně liší, např. Slovensko má kromě obsahu cukru, stanoven minimální objem alkoholu vína v procentech, což u českých vín není.
Česko | Slovensko | |||||
popis | cukernatost °NM | max. výnos v t/ha | popis | cukernatost °NM | max. výnos v t/ha | min alk. v % obj. |
jakostní víno | 15 | 14 | akostné víno | 16 | 18 | 9,5 |
jakostní víno s přívlastkem: | akostné víno s prívlastkom: | |||||
kabinetní víno | 19 | 14 | kabinetné | 19 | 13 | 9,5 |
pozdní sběr | 21 | neskorý zber | 21 | |||
výběr z hroznů | 24 | výber z hrozna | 23 | |||
výběr z bobulí | 27 | bobuľový výber | 26 | 8 | ||
výběr z cibéb | 32 | hrozienkový výber | 28 | |||
cibébový výber, botrytický výber | 28 | |||||
ledové víno | 27 | ľadové víno | 27 | 6 | ||
slámové víno | 27 | slamové víno | 27 |
porovnání vychází z českého zákona 321/2004 sb. ( §18 a §19 ) a slovenského zákona 313/2009 ( §19 a §20 ).
Za zmínku jistě stojí také, že český i slovenský vinařský zákon zakazuje doslazovat víno s přívlastky, nebo zvyšovat cukernatost jeho moštu.
Přívlastek není roven kvalitě, ale informuje o možné kvalitě. Zejména někteří malí vinaři mohou vyrábět velice kvalitní vína bez přívlastku, ale hodnotou srovnatelnou s víny vysokých přívlastků.
Kvalita vína je také ovlivněna dalšími faktory, od použitých výrobních technologií, zkušeností a poctivosti daného vinaře. Nesmíme také zapomenout, že víno pracuje a jeho vlastnosti se v čase mění a jak je důležité správné skladování (viz. článek o skladování vína ).
*) °NM - 1 stupeň normalizovaného moštoměru odpovídá 1 kilogramu zkvasitelných cukrů na 1 hektolitr hroznového moštu
Vítejte na eshopu Vinof.cz.
Naším sortimentem je z převážné většiny víno, tedy alkoholický nápoj.
Proto je třeba před vstupem do eshopu potvrdit, že jste starší 18ti let.
Kliknutím na tlačítko potvrzujete, že jste starší 18ti let.